INFORMATIE INNOVATIE INSPIRATIE INVITATIE
WAAR GING HET OVER?
Op een avond dat Feyenoord in de Kuip tegen Ajax speelde wist THEMATER toch een indrukwekkend aantal bezoekers binnen te halen. Geen wonder, want het thema (On)verdraagzaamheid was actueel, belangrijk en vol impact op ons dagelijks leven.
Socioloog Peter Scholten van de Erasmus Universiteit Rotterdam haalde in zijn betoog onder anderen zijn grote voorganger Norbert Elias aan, die de toleratie binnen een gemeenschap begreep in het kader van een natuurlijke angst voor het andere en het onbekende. Maar ook was het Elias die ons leerde dat we verdraagzaamheid kunnen leren: het 'beschavingsoffensief' noemde hij het. Scholten hekelde vooral het uitblijven van politiek leiderschap als het gaat om het beteugelen van die angsten.
Politicus Carlos Goncalves, Rotterdams gemeenteraadslid, gaf een vooral persoonlijk verhaal over hoe hij tolerantie - of een gebrek daaraan - ziet in allerlei delen van de gemeenschap. Zelf opgeklommen op de maatschappelijke ladder heeft hij tal van gevallen zien langskomen van die 'angst voor het onbekende'.
Cabaretier Aron Elstak gaf na de pauze een sterk optreden, waarin hij op veel manieren liet zien hoe het kan misgaan tussen mensen. Zijn prachtige persiflage op realityshows gaf grote herkenning in de zaal, en zijn verstilde liedjes zetten veel aanwezigen aan het denken.
De zaaldiscussie werd ingeleid door een interview van moderator Ineke Moerman met de Capelse homo-ambassadeur Noes Fiolet en directeur Johan Koeman van het Leger des Heils in Rotterdam. Zij trokken het onderwerp (On)verdraagzaamheid breder dan alleen de vluchtelingencrisis. Allerlei groepen die onderop liggen in de samenleving hebben ermee te maken. Veel vragen en opmerkingen uit de zaal hadden wél veel betrekking op de actualiteit van de asielzoekers. Ze leidden tot een zinnige discussie waar THEMATER trots op mag zijn.
Bekijk hieronder de fotoreportage van de avond gemaakt door Rogier Bos - rogierbos.com
NAAR ALLE THEMA'S
TERUG NAAR HOME