WAAR GING HET OVER?
Woensdagavond 15 mei was onze Themater-avond die in het teken stond van Artificial Intelligence (AI).
Deze bijeenkomst was een gelegenheid om meer te leren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI, de kansen en de uitdagingen waarmee we werden geconfronteerd.
Tijdens deze Themater-avond werden een aantal interessante onderwerpen besproken:
Een introductie tot AI: Wat is kunstmatige intelligentie en hoe wordt het toegepast in ons dagelijks leven? De impact van AI op industrieën en werkgelegenheid: Wat zijn de kansen en uitdagingen? Ethiek en AI: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat AI op een ethisch verantwoorde manier wordt gebruikt? Praktische toepassingen van AI: Demonstraties van AI-technologieën en hoe deze worden toegepast in verschillende sectoren.
We hadden een aantal experts uitgenodigd om te spreken over deze onderwerpen en om vragen te beantwoorden van het publiek. Om meer beleving te creëren voor de Themater bezoeker was er een demonstraties met robots. Deze Themater-avond was een unieke kans om meer te weten te komen over AI en liet zien wat AI in het praktijk voor ons kan betekenen. Aan het einde van de avond kregen we samen meer inzicht in de wereld van AI.
We stelden nog eens de vraag die we aan het begin van de avond hadden gesteld.
Is onze angst voor AI terecht is?
Meer over de sprekers van de avond:
Sennay Ghebreab is hoogleraar Sociaal-Intelligente AI aan de Universiteit van Amsterdam, programmadirecteur van de Master Informatiekunde, en oprichter en wetenschappelijk directeur van het Civic-AI Lab. Hij behaalde zijn M.Sc. in Technische Informatiesystemen in 1996 en zijn Ph.D. in computer vision en medische beeldvorming in 2001, beide aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn passie ligt in het ontwikkelen en gebruiken van AI om de samenleving socialer en rechtvaardiger te maken. Daarnaast is hij lid van meerdere commissie en raden, waaronder de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, en Raad van Toezicht Nemo Science Museum. (Hij groeide op in Capelle aan den IJssel.)
Ajuna Soerjadi werkt aan een wereld waarin iedereen de vruchten kan plukken van AI. AI is geen doel op zich, meer een middel om bij te dragen aan wat als een waardevol leven wordt beschouwd. Inclusie is hierin een kernwaarde. Ajuna is gespecialiseerd in de ethiek van de kunstmatige intelligentie (AI), houdt zich vooral bezig met de impact van AI op mensenrechten en sociale ongelijkheid en met het bevorderen van diversiteit en inclusie in deze context. Zij is oprichtster van het Expertisecentrum Data-Ethiek en helpt overheidsorganisaties bij het verantwoord inzetten van algoritmen door middel van training en onderzoek. Ajuna is verkozen als één van de wereldwijde 100 Brilliant Women in AI Ethics (2024). Zij was de eerste ‘Jonge Denker des Vaderlands’ vanwege haar talent om op een inspirerende en toegankelijke manier complexe maatschappelijke vraagstukken te bespreken.
Richard Kuijpers van Smartrobot.Solutions
Robots zijn in opmars. Ze worden op steeds meer plekken in bedrijven, zorginstellingen en scholen toegepast. Bij Smartrobot.Solutions in Nijmegen zijn ze helemaal ‘weg’ van robots, die nuttig en gebruiksvriendelijk zijn. Eigenaar Richard Kuijpers zal vertellen over de valkuilen, de successen met de boodschap “toekomst is nu” Diverse robots zullen hem ondersteunen op het podium.
TERUG NAAR ALLE THEMA'S
TERUG NAAR HOME