WAAR GING HET OVER?
Op 5 maart '25 werd het thema Neurodiversiteit behandeld. Vanuit de wetenschappelijke invalshoek en de invalshoek vanuit de praktijk namen de beide inleiders (prof. Dr. Léon de Bruin en dr. Sebastiaan Cardona) de bezoekers mee naar de wereld van Neurodirvergentie/Neurodiversiteit. Stevige inleidingen met een bijzonder hoog leergehalte. Menig bezoeker luisterde aandachtig en kreeg zicht op die grote wereld van allerlei autistische kenmerken en hoe hiermee om te gaan. In de zaal kon men een speld horen vallen. Na de pauze een intensief gesprek met vier tafelgenoten dat spontaan werd aangevuld door een bezoekers uit de zaal.
Vanuit diverse praktijkinvalshoeken werd gesproken over ervaringen, aanpak en hoe verder. Naast het onderwijs (VO - mevrouw Corine Klink, die vanuit haar ervaring als specialiste Passend Onderwijs), namen aan het tafelgesprek deel dr. Rob Pereira (sociaalpediater/kinderarts die zijn praktijkervaringen en zijn kennis van zaken deelde), mevrouw Nancy Dijksman (onderneemster en moeder van een zoon waarvan op latere leeftijd autisme werd gediagnosticeerd) en mevrouw Simone Luurs (van Galileo IT-services/GGZ begeleidster, veel te maken met jongeren met autisme). De bezoeker uit de zaal bleek zelf in het spectrum van autisme te vallen en vulde het gesprek goed aan. Dit alles onder de bezielende leiding van de vaste moderato Frènk van der Linden. Natuurlijk ook een act van - dit keer - Femke Vernij. Haar act ging over een ADHD-er, wat zij schitterend uitbeeldde; zij ging haarfijn in op het dagelijks leven van een ADH-er.
In de foyer van het Isalatheater (wederom een goede gastvrouw of zo men wil gastheer) had het bedrijf Galileo-IT services en het Nationaal Autisme Fonds een stand ingericht waar bezoekers informatie konden ophalen en ook vragen konden stellen. Al met al een bijzondere avond, succesvol en leerzaam. De ongeveer 240 bezoekers hebben waar voor hun geld gekregen.
TERUG NAAR ALLE THEMA'S
TERUG NAAR HOME